ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!

Επιτέλους ο 1ος μήνας τους νέου Έτους ήρθε και είναι ο Ιανουάριος, 2ος μήνας της εποχής του Χειμώνα όπου αποτελείται από 31 ημέρες κατά το νέο ημερολόγιο. Αρχικά ήταν ο ενδέκατος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου, με πρώτο μήνα του έτους τον Μάρτιο, λόγω εαρινής ισημερίας!!! Γύρω στο 153 π.Χ. ο Ιανουάριος έγινε ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα στο δωδεκάμηνο πολιτικό ημερολόγιο.

Ιανος

Ο Ιανουάριος οφείλει το όνομά του στον διπρόσωπο θεό των Ρωμαίων Ιανό, τον «θεό των Θεών». Ο Ιανός ήταν ο θεός της κάθε αρχής, της έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων και των μεγάλων έργων. Γιορταζόταν στη 1η Ιανουαρίου, ενώ την ίδια μέρα αναδεικνύονταν οι Ρωμαίοι αξιωματούχοι, όπως οι Πραίτορες και οι Ύπατοι. Ίσως, γι’ αυτό το λόγο ο Ιανουάριος έγινε ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού Ημερολογίου.

Άγιος Βασίλης.

Τη μέρα αυτή γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πατέρες της εκκλησίας. Ο Αγιος Βασίλης ενσαρκώνει για το λαό, το πνεύμα του καινούργιου χρόνου.
Η καλοσυνάτη μορφή του με τη λευκή γενειάδα, τα κάτασπρα μαλλιά το γλυκό χαμόγελο, το καλοσυνάτο βλέμμα, δεσπόζει παντού, τριγύρω μας τις μέρες τις γιορτινές. Αυτή την εικόνα η λαϊκή φαντασία έπλασε και ριζώθηκε στην ψυχή μας. Και τον οραματιζόμαστε να έρχεται από τη μακρινή Καισάρεια, φορτωμένος δώρα και χίλια καλά.

πυροτεχνήμτα

Ο Ιανουάριος σηματοδοτείται από τα Θεοφάνεια ή Επιφάνεια ή Φώτα, τη μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Τα Θεοφάνεια συνδέονται και με τις λαϊκές δοξασίες για τους καλικάντζαρους, τα δαιμόνια που φεύγουν από το σπίτι με τον αγιασμό του ιερέα.

Μία από τις ωραιότερες δημώδεις ελληνικές παροιμίες για τον Γενάρη είναι:

Να ΄μουν το Μάη γάιδαρος
και τον Απλίλ΄ κριάρι (ή σκύλος τον Αλωνάρη)
ούλο το χρόνο κόκορας
και γάτος τον Γενάρη.
Ενώ σε μια άλλη παραλλαγή αναφέρεται:

Να ΄μουν το Μάη γάιδαρος
τον Αύγουστο κριάρι
όλο το χρόνο κόκορας
και γάτος τον Γενάρη.

Πολύ χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες, αλλά ουσιαστικά τον Ιανουάριο τον θέλουμε και μας αρέσει πολύ διότι νιώθουμε πως κάνουμε νέα αρχή, μεγαλώνουμε και ανυπομονούμε για τα καλύτερα! Είναι ο μήνας που μας εκπληρώνει όσες ευχές έχουμε μουρμουρίσει, που μας πάει ένα βήμα παραπίσω, το παρελθόν, και μας παρουσιάζει το μέλλον, όπου οι περισσότεροι αν όχι όλοι θέλουμε πολύ να το δούμε στρωμένο στα λευκά!! Από τι;; Από Χιόνι Φυσικά!! Ποιος δεν έχει καθίσει κοντά στο παράθυρο προσπαθώντας να καταλάβει εάν βρέχει ή εάν χιονίζει;;; Όπου πριν τελικά καλά καλά δει βροντοφωνάζει πως ΧΙΟΝΙΣΕ!! Εγώ ένα ξέρω για το 2015, πως την ευχή με το χιόνι φέτος την εκπλήρωσε και είμαι πολύ Χαρούμενη!! Εύχομαι όμως πως όσοι έχουμε κάνει ευχές , Αληθινές Ευχές να πραγματοποιηθούν, βοηθώντας όμως και εγώ, σε αυτή την αποστολή Βοηθάμε όλοι στο να βγούν αληθινές !! Μάλλον αυτό τελικά είναι που μας ξετρελαίνει σε αυτό το Μήνα Η ΜΑΓΕΙΑ του πως όλα μεταμορφώνονται έτσι Μαγικά Από Εμάς Προς Τους Ανθρώπους!!

Αααα και μην Ξεχάσετε να κλείσετε το ματάκι σας στον Χιονάνθρωπάκο Σας!!

Χιονάνθρωποι!! Φιλάκια!!!!!!!!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

 

 

 

 

Πηγές: Βικιπαίδεια, paidika.gr,σαν σήμερα.gr

No Comments Yet.